Procesul de prajire este parte integranta din productia unei cesti savuroase de cafea. Prajirea este un proces termic ce transforma boabele de cafea verde in boabe aromate, de culoare maro inchis. In faza de cafea verde, boabele pot fi stocate timp indelungat, fara a-si pierde calitatea sau gustul. Odata prajite ele trebuie folosite rapid, inainte sa-si piarda din aroma.
Procesul de prajire elibereaza aroma si buchetul din boabele de cafea verde. Practic nu exista nici o asemanare intre caracteristicile cafelei verzi si cele ale cafelei prajite. Boabele de cafea verde sunt moi si spongioase la mestecare, au miros si gust de iarba. Cand se prajeste, boaba de cafea verde se extinde la aproape dublul dimensiunii initiale, schimbandu-si culoarea si densitatea. Pe masura ce boaba absoarbe caldura, aceasta isi schimba culoarea in galben si apoi in maro de „scorțișoara”, ajungand in final la o culoare inchisa si uleioasa. In timpul prajirii apare ulei pe suprafata boabelor. Prajirea va continua sa le inchida culoarea pana cand boabele sunt scoase din sursa de caldura.
Prajirea cauzeaza schimbari chimice in boaba de cafea verde pe masura ce se intensifica temperature de prajire. Cand se atinge punctul de prajire dorit, cafeaua se raceste imediat pentru a stopa procesul. Abia acum boabele capata aroma caracteristica si gustul de cafea : ele sunt mai usoare pentru ca si-au pierdut apa in urma procesului termic. La mestecare sunt faramicioase, gata pentru a fi macinate si fierte sau infuzate.
Procesul de obtinere al cafelei consta in principal din operatiunile de curatare, prajire, racire, macinare si ambalare. Sacii de boabe de cafea verde sunt desfacuti manual sau cu ajutorul unei masinarii, transportati in magazie si verificati pentru a elimina resturile. Boabele verzi sunt apoi cantarite si transferate pe banda rulanta sau pe transportoare pneumatice spre silozurile de stocare. De aici, boabele verzi sunt duse la cuptoarele de prajire. Acestea, functioneaza, de obicei, la temperaturi cuprinse intre 188 si 282 grade Celsius, iar boabele sunt prajite timp de cateva minute pana la aproximativ 30 de minute. Cuptoarele sunt, de regula, tobe rotative orizontale care rostogolesc boabele de cafea verde intr-un curent de gaze fierbinti de combustie.
Unele boabe prajite sunt ambalate si expediate ca boabe intregi, in timp ce cafeaua macinata este sigilata in vid si livrata. Prin alchimia din fiecare zi, prajirea cafelei aduce o aroma savuroasa unei boabe fara gust. In boabele neprajite de cafea se concentreaza toti acizii, proteinele si cafeina, dar nu si gustul. Practic, prin procesul de prajire sunt eliberate uleiurile eterice din boabele de cafea, substante care atribuie în final cafelei culoarea, aroma, parfumul, gustul si savoarea specifice.